• slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
Aidat Borcu Sorgulama
Duyurular

Muhterem Hemşehrilerimiz; Derneğimize Katkılarınızı Bekliyoruz.

Dernek    Aidatlarının       Ödenebileceği       Bilgiler

Banka Adı :
Ziraat Bankası 2331-Karapürçek Şubesi Altındağ / Ankara

Banka Hesap Numaramız : 
2331 – 5404 7923 - 5002

Banka Iban Numaramız :
TR59 0001 0023 3154 0479 23 5002


Çorum Hava Durumu
Anket
Döviz Bilgieri
Merkez Bankası Döviz Kuru
  ALIŞ   SATIŞ
USD 0   0
EURO 0   0
       
Özlü Sözler
Derya büyüktür herkes kabı kadar alır
Merak Ettiklerimiz
DERNEĞİMİZİN TÜZÜĞÜ


ÇORUM  SUNGURLU

AŞAĞI FINDIKLI  EGİTİM KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ 
ANA TÜZÜGÜ

 

        MADDE   1: DERNEĞİN ADI:

        Çorum Sungurlu Aşağı Fındıklı Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği’dir. Kısa adı AFDER’dir.

     

       MADDE   2: DERNEĞİN MERKEZİ VE KURULUŞ TARİHİ:

       Dernek Merkezi Ankara'dır. Gerekli gördüğü yerlerde şube açabilir, temsilcilikler oluşturabilir. Kuruluş Tarihi: 15/01/2009

 

       MADDE   3: DERNEĞİN AMACI VE FAALİYETLERİ:

1)   Derneğin Köy Merkezi Dışında Kalan Diğer Şehirlerdeki Faaliyetleri:

Dernek, Tüm dünya üzerinde yaşayan Aşağı Fındıklı köylülerini bir araya toplamak, birlik ve dayanışmayı sağlamak; geleneklerini, göreneklerini ve kültürünü yaşatmak; folklorik zenginliklerini tanıtmak ve geliştirmek amacını güder.

Bu çalışmaları yapmak için lokaller açabilir, meslek kursları ve kültürel kurslar düzenleyebilir; Türkiye'de yaşayan Aşağı fındıklı ve çevre köylülerini kooperatifleşmeye yönlendirebilir.

 

2) Derneğin Köye Yönelik Faaliyetleri:

Aşağı Fındıklı Köyü'nün ihtiyacı olan yol, su, elektrik, köprü, okul, cami ve köy odası yapımı ve altyapı hizmetleriyle ilgili çalışmalar yapabilir. Amacı doğrultusunda Dernekler Kanunu'nun ilgili maddesi uyarınca gazete, mecmua, broşür bastırıp dağıtabilir. Yöremizin tarihi, kültürel ve turistik değerlerini belirlemek, tanıtmak ve işletmesine yardımcı olmak üzere dergi, broşür, seminer, kurs gibi her türlü faaliyetle bulunabilir.

 

3) Derneğin Köylüye Yönelik Faaliyetleri:

İnternet erişimi ve kullanımı, sağlık hizmetleri, tarımsal ve zirai kurslar ile bilişim 
hizmetlerine yönelik meslek kursları düzenleyebilir, ayrıca üretim ve tüketim kooperatifleri kurulması için fizibilite raporları hazırlayabilir ve kooperatifleşmeyi teşvik edebilir.

Kültürel değerleri tanıtmak amacıyla çay, yemek, piknik yağmur duası adı altında toplantılar düzenleyebilir, organize edebilir, kütüphane teşkil etmek için kitap kampanyaları düzenleyebilir.

Öğrenim görmek isteyen ve fakir olduğu Yönetim Kurulumuzca tespit edilen öğrencilere demek bütçesinden burs veya kredi sağlayabi1ir. Fakir olduğu Yönetim Kurulumuzca tespit edilen hemşerilerimize ekonomik yardımda bulunabilir.

Köylülerimizden birinin ölümü halinde ölüm yardımı yapabilir, defin masraflarını karşılayabilir ve Dernek Yönetim Kurulu'nca görevlendirilecek görevliler marifetiyle defin işlemlerini yürütebilir.

 

     

           MADDE    4: DERNEK KURUCULARININ AD VE SOYADLARI,  MESLEKLERİ,  İKAMETLERİ  VE TABİYETLERİ:

 

Sıra No

Adı Soyadı

Tc Kimlik No

Baba Adı

D. Yeri D.Tarihi

Temsil Tüzel Kişiliği

Tabiyeti

Cinsiyeti

Mesleği

Görevi

Yerleşim Yeri

1

Hayati CANKALOĞLU

 

Hamza

Sungurlu

01.03.1965

AFDER

T.C

E

Hukuk Müşaviri

Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı

ANKARA

2

Ahnet ÇIRAKOĞLU

 

Muttalip

Sungurlu

01.03.1969

AFDER

T.C

E

Hukuk Müşaviri

Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi

ANKARA

3

Kadir ÇIRAKOGLU

 

Mustafa

Sungurlu

23.12.1971

AFDER

T.C

E

Öğretmen

Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi

ANKARA

4

Salim ARIKAN

 

İsmet

Sungurlu

01.01.1975

AFDER

T.C

E

Serbest Meslek

Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi

ANKARA

5

Battal ÇIRAKOĞLU

 

Kasım

Sungurlu

01.11.1969

AFDER

T.C

E

Serbest Meslek

Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi

ANKARA

6

Eyüp BALKANLIOĞLU

 

Nurettin

Sungurlu

16.06.1978

AFDER

T.C

E

Serbest Meslek

Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi

ANKARA

7

M.Ali OKCANOGLU

 

Süleyman

Sungurlu 01.01.1962

AFDER

T.C

E

Emekli

Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi

ANKARA

 

               

         MADDE 5: DERNEKÇE SÜRDÜRÜLECEK ÇALIŞMA KONULARI VE BİÇİMLERİ:

        Demek, yukarıdaki maddelerde belirtilen amaçların gerçekleştirilmesi için aşağıdaki 
faaliyetleri yapabilir.

1-Faaliyetlerinin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesi için araştırmalar yapmak. 
2-Kurs, seminer, konferans ve panel gibi eğitim çalışmaları düzenlemek.

3-Amacın gerçekleştirilmesi için gerekli olan her türlü bilgi, belge, doküman ve yayınları temin etmek, dokümantasyon merkezi oluşturmak, çalışmaları duyurmak için amaçları doğrultusunda gazete, dergi, kitap gibi yayınlar ile üyelerine dağıtmak üzere çalışma ve bilgilendirme bültenleri çıkarmak.

4-Amacın gerçekleştirilmesi için sağlıklı bir çalışma ortamını sağlamak, her türlü teknik araç ve gereci demirbaş ve kırtasiye malzemelerini temin etmek,

6-Tüzük amaçlarının gerçekleştirilmesi için ihtiyaç duyduğu gelirleri temin etmek amacıyla iktisadi, ticari ve sanayi işletmeler kurmak ve işletmek,

7-Üyelerinin yararlanmaları ve boş zamanlarını değerlendirebilmeleri için lokal açmak, sosyal ve kültürel tesisler kurmak ve bunları tefriş etmek,

8-Üyeleri arasında beşeri münasebetlerin geliştirilmesi ve devam ettirilmesi için yemekli toplantılar, konser, balo, tiyatro, sergi, spor, gezi ve eğlenceli etkinlikler vb. düzenlemek veya üyelerinin bu tür etkinliklerden yararlanmalarını sağlamak.

9-Dernek faaliyetleri için ihtiyaç duyulan taşınır, taşınmaz mal satın almak, satmak, kiralamak. kiraya vermek ve taşınmazlar üzerinde ayni hak tesis etmek.

10-Amacın gerçekleştirilmesi için gerek görülmesi durumunda vakıf kurmak, federasyon kurmak veya kurulu bir federasyona katılmak, Gerekli izin alınarak derneklerin izinle kurabileceği tesisleri kurmak.

11-Uluslar arası faaliyette bulunmak, yurt dışındaki demek veya kuruluşlara üye olmak ve bu kuruluşlarla proje bazında ortak çalışmalar yapmak veya yardımlaşmak,

12-Derneğin amacını gerçekleştirmek üzere, benzer amaçlı derneklerden, işçi ve işveren sendikalarından ve mesleki kuruluşlardan maddi yardım almak ve adı geçen kurumlara maddi yardımda bulunmak.

13-Amacın gerçekleştirilmesi için gerek görülmesi halinde, 5072 sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile ilişkilerine Dair Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, kamu kurum ve kuruluşları ile görev alanlarına giren konularda ortak projeler yürütmek.

14-Dernek üyelerinin yiyecek, giyecek gibi zaruri ihtiyaç maddelerini ve diğer mal ve 
hizmetlerle kısa vadeli kredi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla sandık kurmak.

15-Gerekli görülen yerlerde şube ve temsilcilikler açmak.

16-Derneğin amacı ile ilgisi bulunan ve kanunlarla yasaklanmayan alanlarda, diğer derneklerle veya vakıf, sendika ve benzeri sivil toplum kuruluş alanıyla ortak bir amacı gerçekleştirmek için platformlar oluşturmak.

17- Bilişim ve iletişim alanlarında Üyelerine ve köylüye daha etkin ve kaliteli hizmet verebilmek amacıyla kanun ve yönetmeliklere aykırı olmamak şartıyla Internet Web sayfası oluşturabilir, toplu SMS’ler çekebilir. faaliyetlerini İnternet Web sayfasında yayınlayabilir. Haber portalı oluşturabilir.

 

         MADDE   6: DERNEĞE ÜYE OLMA:

         Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip ve derneğin amaç ve ilkelerini benimseyen ve Mevzuatın öngördüğü koşulları taşıyan her gerçek ve tüzel kişi derneğe üye olma hakkına sahiptir. Ancak, yabancı gerçek kişilerin üye olabilmesi için Türkiye’de yerleşme hakkına sahip olması da gerekir. Onursal üyelik için bu şart aranmaz.

 Derneğe maddi ve manevi bakımdan önemli destek sağlamış bulunanlar yönetim kurulu kararı ile onursal üye olarak kabul edilebilir.

Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddelerinde belirtilen sürekli veya süreli hak yoksunluğu veya hak sınırlaması kapsamında kalmamak şartıyla derneğe üye olabilir.

        Dernek Yönetim Kurulu'na yazılı veya mevzuata uygun olarak iletişim araçları ile yapılacak Üyelik başvurusu, Dernek Yönetim Kurulu'nca en çok 30 gün içinde üyeliğe kabul veya isteğin reddi şeklinde karara bağlanır ve sonuç yazıyla veya iletişim araçları ile başvuru sahibine bildirilir. Başvurusu kabul edilen üye, bu amaçla tutulacak deftere kaydedilir. Derneğin asıl üyeleri, derneğin kurucuları ile müracaatları üzerine Yönetim Kurulu'nca üyeliğe kabul edilen kişilerdir.

       Derneğin şubesi açıldığında dernek merkezinde kayıtlı bulunanların üyelik kayıtları, ikametlerinin bulunduğu yerdeki dernek şubelerine aktarılır. Yeni üyelik müracaatları üye olmak isteyen kişinin ikametinin bulunduğu yerdeki şubelere yapılır. Üyelik kaydı şubede bulunan üyelerin üyeliğe kabul ve üyelikten silinme işlemleri "Şube Yönetim Kurulu" tarafından yapılır ve en çok 30 gün içinde bir yazıyla veya iletişim araçlarıyla Genel Merkez'e bildirilir. Hiç kimse derneğe üye olmaya zorlanamaz.

      

        MADDE   7: ÜYELİKTEN ÇIKMA:

        Hiç kimse demekte üye kalmaya zorlanamaz, üyeler üyelikten istifa hakkına sahiptir. Her üye, Yönetim Kurulu'na göndereceği yazılı bir dilekçeyle demekten istifa edebilir. İstifa dilekçesi Yönetim Kurulu'na ulaştığı anda üyelikten çıkış işlemi sonuçlanmış sayılır. İstifa eden üye, kartını iade etmek ve ödememiş bulunduğu aidatlarını derneğe ödemek zorundadır.

 

          MADDE   8: ÜYELİKTEN ÇIKARILMA:

1) Dernek üyesi iken yasalar gereği medeni haklarını kullanma ehliyetini ve derneğe üye olma hakkını kaybeden,

2) Dernek tüzüğüne aykırı hareketlerinden dolayı haklarında üyelikten çıkarılma kararı verilen, 
3) Verilen görevlerden sürekli kaçınan,

4) Üyelik aidatını iki yıl üst üste ödemeyen ve bu iki yıl sonunda iletişim araçları veya yazılı uyarıya rağmen üyelik aidatını otuz gün içinde ödemeyen ve üyenin vefatı halinde kendiliğinden,

5) Dernek organlarınca verilen kararlara uymayan, üye olma şartlarını kaybetmiş olan, üyelerin üyelikleri sona erer.

6) Aidat borcu olduğu halde üyelikten çıkan veya çıkarılan üye, birikmiş aidat borcunu ödemediği sürece tekrar üyeliğe kabul edilemez.

      Yukarıda belirtilen durumlardan birinin tespiti halinde üye, Dernek Yönetim Kurulu kararı ile üyelikten çıkarılabilir. Demekten çıkan veya çıkarılanlar, üye kayıt defterinden silinir ve dernek malvarlığında hak iddia edemez.

       Tüzüğe aykırı hareketlerinden dolayı üyelikten çıkarılanların Genel Kurul'a itiraz hakları vardır.

 

           MADDE   9: ÜYELERİN HAKLARI:

           Dernek üyeleri eşit haklara sahiptir. Üyeler arasında dil, din, mezhep, ırk ve cinsiyet 
farkı gözetilemez. Genel Kurul'a katılan her üyenin bir oy hakkı vardır. Her üye oyunu 
bizzat kendisi kullanır. Üye, Genel Kurul'da kendisinden başkasını temsil edemez

        

         MADDE   10: BİLDİRİM VE YÜKÜMLÜLÜKLER:

Dernekler yönetmeliğinde belirtildiği usül ve esaslar doğrultusunda dernek, beyanname ve bildirim yükümlülüklerini yazılı veya iletişim kanalları olmak üzere elektronik ortamda gerçekleştirebilir.

         Elektronik ortamda gönderilmesi mümkün olmayan veya sisteme yüklenemeyen beyanname ve bildirim ekleri, derneğin merkezinin bulunduğu yerin mülki idare amirliğine elden verilir veya posta yoluyla taahhütlü olarak gönderilir.

          Bildirim ve yükümlülükleri dernek başkanı ve görevlendireceği yönetim kurulu üyelerinden birisi yürütebilir.

 

          Beyanname Verilmesi;

Derneğin, bir önceki yıla ait faaliyetleri ile gelir ve gider işlemlerinin yıl sonu itibarıyla sonuçlarına ilişkin “Dernek Beyannamesi” dernek yönetim kurulu tarafından doldurarak, her takvim yılının ilk dört ayı içinde dernek başkanı tarafından sivil toplumla ilişkiler birimine verilir.

Şubeler, mülki idare amirliğine verecekleri beyannamelerin birer örneğini bağlı bulundukları derneğe de vermekle yükümlüdürler.

Temsilcilikler için ayrıca beyanname verilmez ancak, temsilciliklere ilişkin her türlü bilgiler dernek beyannamesinde gösterilir.

 

         Genel Kurul Sonuç Bildirimleri;

Olağan veya olağanüstü genel kurul toplantıları yapıldıktan sonra, dernekler yönetmeliğinde belirtilen süre içerisinde, yönetim ve denetim kurulları ile diğer organlara seçilen asıl ve yedek üyeleri içeren Genel Kurul Sonuç Bildirimi sivil toplumla ilişkiler birimine yazılı veya ilgili elektronik ortamda verilir.

Genel kurul toplantısında tüzük değişikliği yapılması halinde; genel kurul toplantı tutanağı, tüzüğün değişen maddelerinin eski ve yeni şekli, her sayfası yönetim kurulu üyelerinin salt çoğunluğunca imzalanmış dernek tüzüğünün son şekli, bu fıkrada belirtildiği şekilde ve bir yazı ekinde sivil toplumla ilişkiler birimine verilir.

Dernek üyeliklerinde meydana gelen değişikliklerin de aynı şekilde, sivil toplumla ilişkiler birimine bildirilmesi gerekir.

 

         Taşınmazların Bildirimleri;

Derneğin edindiği taşınmazlar tapuya tescilinden itibaren yönetmelikte belirtildiği şekilde ve zamanda “Taşınmaz Mal Bildirimi”ni sivil toplumla ilişkiler birimine bildirilir.

 

          Değişiklik Bildirimleri;

Dernekler Yönetmeliğinde belirtildiği şekilde, derneğin yerleşim yerinde meydana gelen değişiklik “Yerleşim Yeri Değişiklik Bildirimi”; genel kurul toplantısı dışında dernek organlarında meydana gelen değişiklikler “Dernek Organlarındaki Değişiklik Bildirimi” doldurulmak suretiyle, sivil toplumla ilişkiler birimine bildirilir.

Derneğin, görev alanlarına ilişkin konularda kamu kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapması, ortak projelerin yürütülmesi dernekler yönetmeliği kapsamında gerçekleştirilir ve bildirimleri zamanında yapılır.

          Yurtdışından Yardım Bildirimleri;

Dernek tarafından yurt dışından yardım alınması, yurt dışına yardım yapılması, veya yurt dışına yapılan yardım faaliyet sonuçları bildirimleri Dernekler Yönetmeliğinde belirtildiği şekli ile sivil toplumla ilişkiler birimine iletilir.

Nakdi yardımların bankalar aracılığıyla alınması ve kullanılmadan önce bildirim şartının yerine getirilmesi zorunludur.

 

        MADDE   11: DERNEĞİN ORGANLARI

Derneğin Organları;

1)   Genel Kurul,

2)   Yönetim Kurulu,

3)   Denetleme Kurulu'dur.

 

          MADDE  12: DERNEK GENEL KURULU'NUN KURULUŞ ŞEKLİ VE 
TOPLANMA ZAMANI:

1) Genel Kurul, derneğin en yetkili karar organı olup dernek tüzüğüne göre, Genel 
Kurul'a katılma hakkı bulunan üyelerden; şubenin "Doğal Delegeleri" ile şubede kayıtlı üyeler tarafından seçilen "Seçilmiş Delegelerden oluşur.

2) Genel Kurul her 3 yılda bir Şubat ayı içinde olağan toplantısını yapar. Olağan toplantı dışında Genel Kurul, Yönetim Kurulu veya Denetleme Kurulu'nun gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinin beşte birinin yazılı isteği üzerine 30 gün içinde olağanüstü toplanır.

Genel Kurul toplantıya Yönetim Kurulu'nca çağrılır.

Genel Kurul, Yönetim Kurulunun belirlediği gün ve yer ve saatte toplanır. Denetleme Kurulu'nun veya dernek üyelerinin beşte birinin yazılı isteği üzerine Yönetim Kurulu, 30 gün içinde Genel Kurulu toplantıya çağırmazsa Denetleme Kurulu veya toplantı isteğinde bulunan üyelerden birinin müracaatı üzerine, mahallin Sulh Hukuk Hakimi duruşma yaparak, dernek üyeleri arasından 3 kişilik bir heyeti, Genel Kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir.

 

           MADDE   13: ÇAĞRI USULÜ:

Çağrı, Yönetim Kurulu'nun, dernek tüzüğüne göre Genel Kurul'a katılma hakkı bulunan üyelerini tespit eden listesi üzerinden yapılır.

Genel kurula katılma hakkı bulunan üyeler; en az onbeş gün önceden, toplantının ne şekilde fiziki olarakmı yoksa elektronik ortamda mı yapılacağını bildirilen günü, saati, yeri ve gündemi en az bir gazete de veya derneğin internet sayfasında ilan edilmek, yazılı olarak bildirilmek, üyenin bildirdiği elektronik posta adresine ya da iletişim numarasına mesaj gönderilmek veya mahalli yayın araçları kullanılmak suretiyle toplantıya çağrılır.

Bu çağrıda, çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde nasıl yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki süre yedi günden az, altmış günden fazla olamaz.

Toplantı, çoğunluk sağlanamaması sebebinin dışında başka bir nedenle geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle, ilk toplantı için yapılan çağrı usulüne uygun olarak üyelere duyurulur. İkinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren en geç 6 ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya, birinci fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çağırtır.

Genel Kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.

 

       MADDE   14: TOPLANTI YETER SAYISI:

       Genel Kurul, dernek tüzüğüne göre Genel Kurul'a katılma hakkı bulunan üye tamsayısının yarısından bir fazlasının; tüzük değişikliği ve derneğin feshi hallerinde ise üçte ikisinin katılması ile toplanır.

        İlk toplantıda yeter sayının sağlanamaması durumunda, ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu ikinci toplantıya katılan üye sayısı, Dernek Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu üye tam sayısı toplamının iki katından az olamaz.

 

        MADDE   15: TOPLANTININ YERİ VE YAPILIŞ USULÜ:

        Genel Kurul toplantıları dernek merkezinin bulunduğu yerde veya Yönetim Kurulu'nun uygun göreceği başka bir yerde de yapılabilir.

        İlgili mevzuatlar ve yasal düzenlemeler çerçevesinde, Genel Kurul Toplantılarını Dernekler yönetmeliğinin ilgili maddesi uyarınca, ve yönetim kurulu kararına göre elektronik ortamda da yapabilirler.

        Genel Kurul'a katılma hakkı bulunan üyelerin listesi toplantı yerinde hazır bulundurulur.

Toplantı yerine girecek üyelerin kimlik belgeleri, Yönetim Kurulu Üyeleri veya Yönetim Kurulu'nca görevlendirilecek görevliler tarafından kontrol edilir. Genel Kurul'a katılacak üyeler, Yönetim Kurulu'nca düzenlenen listede adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler.

        Toplantı yeter sayısı sağlanmışsa durum bir tutanakla tespit edilir ve toplantı Yönetim Kurulu Başkanı veya görevlendireceği Yönetim Kurulu Üyelerinden biri tarafından açılır. Toplantı yeter sayısı sağlanamaması halinde de Yönetim Kurulu'nca bir tutanak düzenlenir.

Açılıştan sonra, toplantıyı yönetmek üzere bir başkan, iki başkan yardımcısı ile bir katipten oluşan Divan Kurulu seçilir.

Dernek organlarının seçimi için yapılacak oylamalarda, oy kullanan üyelerin Divan Kurulu'na kimliklerini göstermeleri ve üye listesindeki isimlerinin karşılarını imzalamaları zorunludur. Toplantının yönetimi ve güvenliğinin sağlanması Divan Başkanı'na aittir.

         Genel Kurul'da her üyenin bir oy hakkı vardır; üye oyunu şahsen kullanmak zorundadır. Onursal üyeler genel kurul toplantılarına katılabilir ancak oy kullanamazlar. Tüzel kişinin üye olması halinde, tüzel kişinin yönetim kurulu başkanı veya temsille görevlendireceği kişi oy kullanır.

         Toplantıda görüşülen konular ve alınan kararlar bir tutanağa yazılır ve Divan Kurulu Üyeleri tarafından imzalanır. Toplantı sonunda, tutanak ve diğer belgeler Yönetim Kurulu Başkanlığına teslim edilir. Yönetim Kurulu Başkanı, bu belgelerin korunmasından ve yeni seçilen Yönetim Kuruluna 7 gün içinde teslim etmekle sorumludur.               

 

         MADDE   16: TOPLANTIDA GÖRÜŞÜLECEK KONULAR:

         Genel Kurul toplantısında yalnız gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin en az onda biri tarafından görüşülmesi yazılı olarak istenen konuların gündeme alınması zorunludur.

        

         MADDE   17: GENEL KURULUN GÖREV VE YETKİLERİ:

         Aşağıda yazılı hususlar Genel Kurul'ca görüşülüp karara bağlanır; 
1)- Dernek organlarının seçilmesi,

2)- Dernek tüzüğünün değiştirilmesi,

3)- Yönetim ve denetim kurulları raporlarının görüşülmesi ve yönetim kurulunun ibrası, 
4)- Yönetim kurulunca hazırlanan bütçenin görüşülüp aynen veya değiştirilerek kabul edilmesi, Derneğin diğer organlarının denetlenmesi ve gerek görüldüğünde haklı sebeplerle onların görevden alınması,

6)- Üyeliğin reddi veya üyelikten çıkarma hakkında verilen yönetim kurulu kararına karşı yapılan itirazların incelenmesiyle karara bağlanması,

7)- Dernek için gerekli olan taşınmaz malların satın alınması veya mevcut taşınmaz malların satılması hususunda yönetim kuruluna yetki verilmesi,

8)- Yönetim kurulunca dernek çalışmaları ile ilgili olarak hazırlanacak yönetmelikleri inceleyip aynen veya değiştirilerek onaylanması,

9)- Dernek yönetim ve denetim kurullarının kamu görevlisi olmayan başkan ve üyelerine verilecek ücret ile her türlü ödenek, yolluk ve tazminatlar ile dernek  hizmetleri için görevlendirilecek üyelere verilecek gündelik ve yolluk miktarlarının tespit edilmesi, 
10)- Derneğin federasyona katılması ve ayrılmasının kararlaştırılması,

11 )- Derneğin şubelerinin açılmasının kararlaştırılması.

12)- Derneğin uluslar arası faaliyette bulunması, yurt dışındaki dernek ve kuruluşlara üye olarak katılması veya ayrılması,

13)- Derneğin vakıf kurması,

14)- Derneğin fesih edilmesi,

15)- Yönetim kurulunun diğer önerilerinin incelenip karara bağlanması,

16)- Derneğin en yetkili organı olarak derneğin diğer bir organına verilmemiş olan işlerin görülmesi ve yetkilerin kullanılması, 

17)- Mevzuatta genel kurulca yapılması belirtilen diğer  görevlerin yerine getirilmesi,

 

           MADDE   18: OY KULLANMA VE KARAR ALMA USÜL VE ŞEKİLLERİ:

           Oylar gizli olarak verilir, açık olarak tasnif edilir. Gizli oylar, Divan Başkanı tarafından mühürlenmiş kağıtların veya oy pusulalarının üyeler tarafından gereği yapıldıktan sonra içi boş bir kaba atılması ile toplanan oylardır. Toplanan oylar, oy verme işlemi bittikten sonra açık dökümü yapılarak sayılır.

           Tüzükte başkaca bir çoğunluk gösterilmemişse, geçerli oyların yarıdan bir fazlasına erişen aday veya öneri kazanmış veya kararlaştırılmış olur. Şu kadar ki, tüzük değişikliği ve derneğin feshi kararlan, ancak toplantıya katılan üyelerin üçte iki çoğunluğuyla alınabilir.

 

         MADDE   19: YÖNETİM KURULU'NUN OLUŞUMU VE GÖREVLERİ:

         Bu kurul, 7 asil ve 7 yedek üyeden oluşur. Gizli oyla ve 3 yıl görevde kalmak üzere seçilir. Asil üyeliklerde boşalma olduğu takdir de, yedek üyelerin göreve çağrılması zorunludur. Yönetim Kurulu, seçimden sonraki ilk toplantısında bir kararla görev bölüşümü yaparak Başkan, Başkan yardımcısı, Sekreter, Sayman ve Üye'leri belirler.

 

 

Yönetim Kurulu'nun Görev ve Yetkileri:

1)   Derneği temsil etmek veya bu hususta kendi üyelerinden bir veya birkaçına yetki vermek,

2)Derneğin gelir ve gider hesaplarına ilişkin işlemleri yapmak ve gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayarak Genel Kurul'a sunmak,

3)   Derneğin çalışmaları ile ilgili yönetmelikleri hazırlayarak Genel Kurul'un onayına sunmak,

4)Genel Kurul'un yetki vermiş olması koşulu ile taşınmaz mal satın almak, derneğe ait taşınır ve taşınmaz malları satmak, bina veya tesis inşa etmek, devlet tahvili, hazine bonosu veya her nevi tahvil veya hisse senedi satın almak,

5) Kira sözleşmesi yapmak, dernek lehine rehin ipotek veya ayni haklar tesis ettirmek,

6) Derneğin amacını gerçekleştirmek için yetkisi dahilin de her çeşit kararı almak ve  uygulamak,

7)   Genel Kurul'un verdiği yetki ile şube açmaya ilişkin işlemlerin yürütülmesini sağlamak,

8)   Derneğin şubelerinin denetlenmesini sağlamak,

9)  Derneğe üye alınması veya üyelikten çıkarılma hususlarında karar vermek,

10) Her faaliyet yılı sonunda derneğin yıllık bilanço ve Yönetim Kurulu çalışmalarını açıklayan raporu düzenleyerek, Denetleme Kurulu'na sunmak,

11) Bütçedeki fonlar ve maddeler arasında aktarmalar yaparak, ihtiyaca göre dernek kasasında bulundurulabilecek para miktarını belirlemek,

12) Dernek tüzüğünün ve mevzuatın kendisine verdiği diğer işleri yapmak ve yetkileri kullanmak, Yönetim Kurulu en az ayda bir kere toplanır, üye tam sayısının yarısından bir fazlasının   toplantıda bulunması, şarttır. Kararlar oy çokluğu ile alınır.

13) Dernekler Yönetmeliğinde belirtilen usul ve esaslara göre yönetim kurulu toplantılarını fiziksel ortamda yaptığı gibi elektronik ortamda da yapabilir.

 

         MADDE   20: YEDEK ÜYE İLE TAMAMLAMA:

         Yönetim Kurulu üye sayısı, boşalmalar nedeniyle yedeklerin de getirilmesinden sonra, üye tamsayısının yarısından aşağı düşerse Genel Kurul mevcut Yönetim Kurulu üyeleri veya Denetleme Kurulu tarafından 30 gün içinde toplantıya çağırtır. Çağrının yapılmaması halinde, dernek üyelerinden birinin başvurması durumunda mahallin Sulh Hukuk Hakimi, duruşma yaparak dernek üyeleri arasından seçeceği üç kişiyi, bir ay içinde Genel Kurul'u toplantıya çağırmakla görevlendirir.

 

          MADDE   21: DENETLEME KURULU:

          Bu Kurul, 3 asil ve 3 yedek üye olmak üzere Genel Kurul'ca gizli oyla ve 3 yıl görevde kalmak üzere seçilir. Denetleme Kurulu asıl üyeliğinde istifa veya başka sebeplerden dolayı boşalma olduğu takdir de Genel Kurul'da aldığı oy çokluğu sırasına göre yedek üyelerin göreve çağrılması zorunludur.

           Denetleme Kurulu'nun Görev ve Yetkileri:

           Denetleme Kurulu; derneğin, tüzüğünde gösterilen amaçlar ve bu amaçların 
gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini, defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını, dernek tüzüğünde tespit edilen esas ve usullere göre ve 6 ayı geçmeyen aralıklarla denetler ve denetim sonuçlarını bir rapor halinde Yönetim Kurulu'na ve toplandığın da Genel Kurul'a sunar. Bu konularda görülen aksaklıkların giderilmesini Yönetim Kurulu'ndan talep eder. Giderilmemesi halinde Yönetim Kurulu'na başvurarak Genel Kurul'un olağanüstü toplantıya çağrılmasını talep edebilir. Denetleme Kurulu, gerekli gördüğünde Genel Kurul'u toplantıya çağırabilir.

 

            MADDE   22: YÖNETİM KURULU BAŞKAN'NIN GÖREV VE YETKİLERİ:

1) Yönetim Kuruluna başkanlık ederek, alınan kararlar gereği dernek adına sözleşmeler düzenleyebilir ve imzalayabilir, belgelemek kaydıyla gerektiği kadar harcama yapabilir.

2) Derneği resmi ve özel müessese, mahkeme, icra daireleri ile resmi ve özel kişiler önünde temsil eder,

3) Genel Kurulu olağan ve olağanüstü toplantıya çağırır, toplantı gündemini hazırlar, karar defterini ve başkanlık mührünü muhafaza eder.

4) Genel Kurul'ca organlara seçilen yönetim ve denetim kurulları ile diğer organlara seçilen asıl ve yedek üyeleri içeren Genel Kurul Sonuç Bildirimi ve tüzük değişmiş ise divan kurul tutanağı ve yönetmelikte belirtilen diğer hususları mülki idare amirliğine dernekler yönetmeliğinde belirtilen iletişim kanalları ve süresi içerisinde bildirir.

5) Dernek beyannamesi, başta olmak üzere dernekler yönetmeliğinde belirtildiği şekilde ve usülde ilgili bildirimleri zamanında yapar.

6) Derneğin Tüzüğünde belirtilen, Genel Kurulda ve Yönetim Kurulunda alınan kararları gereğince uygular.

 

            MADDE 23: YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI'NIN GÖREVLERİ:

1)   Başkan'ın bulunmadığı hallerde Başkan'ın görevlerini yapar,

2)   Çeşitli komisyonlarda Yönetim Kurulu adına Başkanlık yapar,

3)   Hizmetlerin verimliliği için Sekreterlik arasında koordineyi sağlar.

 

            MADDE   24: SEKRETER'İN GÖREVLERİ:

1) Diğer resmi, özel kuruluş ve kişilerle ilgili yazıları kuruluşlar arası toplantılara sunulacak tebliğleri, basın yayın yoluyla kamuoyuna duyurulacak bildirileri, dernek teşkilatına ve üyelere duyurulacak bildirileri ve genelgeleri hazırlar ve Başkan'la birlikte imza eder,

2) Üye kayıt işlemlerini, evrak kayıt işlemlerini dosya tanzim, organize ve takip işlemlerini yapar,

3)   Dönem sonu faaliyet raporunu hazırlar.

 

           MADDE   25: SAYMAN'IN GÖREVLERİ:

1) Mali işlerle ilgili olarak resmi ve özel kuruluş ve özel kişilerle ilgili yazıları, hesap 
raporlarını, mali genelgeleri 'hazırlar, imza eder,

2) Gelir gider muhasebe defteri işlemlerini, bilanço ve bütçe defteri işlemlerini, demirbaş defter işlemlerini, aidat takip listeleri işlemlerini takip eder,

3) Dernek tahsilat alındı belgelerinin temin edilmesi için yapılması gerekli işlemlerden 
sorumludur,

4) Yönetim Kurulu'nun onayı ile bankadan para çekmeye ve gerektiği kadar harcama 
yapmaya Başkan'ın imzası ile birlikte olması koşulu ile yetkilidir,

5)    Her türlü fatura ve benzeri belgeleri ile tahsil edilen paralardan sorumludur,

6) 4 ayda bir hesap bilançosu hazırlar ve Yönetim Kurulu'na sunar. Gelecek dönem bütçe planını hazırlar.

 

          MADDE   26: DERNEĞİN BORÇLANMA USÜLLERİ:

Dernek amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duyulması halinde yönetim kurulu kararı ile borçlanma yapabilir. Bu borçlanma kredili mal ve hizmet alımı konularında olabileceği gibi nakit olarak ta yapılabilir. Ancak bu borçlanma, derneğin gelir kaynakları ile karşılanamayacak miktarlarda ve derneği ödeme güçlüğüne düşürecek nitelikte yapılamaz.

           

          MADDE   27: DERNEĞİN GELİRLERİ:

Derneğin gelir kaynakları aşağıda sayılmıştır.

1) Giriş Ödentisi (Kayıt Aidatı): Bir defaya mahsus olmak üzere her çalışma dönemi bütçesinde üyeliğe kabul edilen üyeler için öngörülen kayıt aidatı. Bu miktarları artırmaya ve eksiltmeye yönetim kurulu yetkilidir.

2) Yıllık Ödenti (Üyelik Aidatı): Üyeler için her çalışma bütçesinde öngörülen ve üyeliğin devamı süresince ödenmesi zorunlu olan yıllık veya aylık aidat. Aidatlar aylık olarak ödendiği gibi yıllık toplu olarak da ödenebilir. Bu miktarları artırmaya ve eksiltmeye yönetim kurulu yetkilidir.

3) Şube Ödentisi: Derneğin genel giderlerini karşılamak üzere şubeler tarafından tahsil edilen üye ödentilerinin %50'si 6 ayda bir Genel Merkez'e gönderilir,

4) Dernek tarafından tertiplenen çay ve yemekli toplantı, gezi ve eğlence, temsil, konser, spor yarışması ve konferans gibi faaliyetlerden sağlanan gelirler,

5) Derneğin mal varlığından elde edilen gelirler,

6) Yardım toplama hakkındaki mevzuat hükümlerine uygun olarak toplanacak bağış ve yardımlar,

7) Derneğin, amacını gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu geliri temin etmek amacıyla giriştiği ticari faaliyetlerden elde edilen kazançlar,

8) Diğer gelirler.

9) Gerçek ve tüzel kişilerin kendi isteği ile derneğe yaptıkları bağış ve yardımlar,

 

          MADDE   28: DERNEĞİN GELİR VE GİDERLERİNDE USÜL:

a) Dernek gelirleri dernekler yönetmeliğinde belirtilen alındı belgesi ile tahsil edilir. Dernek gelirlerinin bankalar aracılığı ile tahsili halinde banka tarafından düzenlenen dekont veya hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine geçer.

b) Dernek giderleri ise fatura, perakende satış fişi, serbest meslek makbuzu gibi harcama belgeleri ile yapılır. İlgili kanun hükümlerine göre gider pusulası bulunmayan ödemeler Gider Makbuzu veya banka dekontu gibi belgeler harcama belgesi olarak kullanılır.

c) Dernekler tarafından kişi, kurum veya kuruluşlara yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri dernekler yönetmeliğinde bulunan  “Ayni Yardım Teslim Belgesi” ile yapılır. Kişi, kurum veya kuruluşlar tarafından derneklere yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri ise dernekler yönetmeliğinde yer alan “Ayni Bağış Alındı Belgesi” ile kabul edilir.

d) Bu belgeler; ilgili dernekler yönetmeliğinde gösterilen biçim ve ebatta, müteselsil seri ve sıra numarası taşıyan, kendinden karbonlu elli asıl ve elli koçan yaprağından meydana gelen ciltler veya elektronik sistemler ve yazı makineleri aracılığıyla yazdırılacak form veya sürekli form şeklinde, dernekler tarafından bastırılır. Form veya sürekli form şeklinde bastırılacak belgelerin, belirtilen nitelikte olması zorunludur.

e) Derneğin amacına ait her türlü giderler olmak üzere, evrak, tenvir, teşhir giderleri, alım satım, demirbaş, dernek mallarının korunması için bakım ve onarım giderleri ile uygun görülmesi halinde nakdi yardım giderleridir.

1- Alındı Belgeleri:

Dernek gelirlerinin toplanmasında kullanılacak “Alındı Belgeleri” (Dernekler Yönetmeliğinde gösterilen biçim ve ebatta) yönetim kurulu kararıyla, bastırılır.

Alındı belgeleri dernekler yönetmeliğinde belirtilen bilgileri içermek ve yönetim kurulunun yetki vermesi koşulu ile oluşturulan veya izin verilen yazılımlar kullanılarak elektronik ortamda da düzenlenebilir.

Alındı belgelerinin bastırılması ve kontrolü, matbaadan teslim alınması, deftere kaydedilmesi, eski ve yeni saymanlar arasında devir teslimi ve alındı belgesi ile dernek adına gelir tahsil edecek kişi veya kişiler tarafından bu alındı belgelerinin kullanımına ve toplanılan gelirlerin teslimine ilişkin hususlarda Dernekler Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine göre hareket edilir.

2- Yetki Belgesi:

         Yönetim kurulu asıl üyeleri ile Kanunun 24 üncü maddesine göre temsilci olarak görevlendirilenler hariç, dernek adına gelir tahsil edecek kişi veya kişiler, yetki süresi de belirtilmek suretiyle, yönetim kurulu kararı ile tespit edilir. Gelir tahsil edecek kişilerin açık kimliği, imzası ve fotoğraflarını ihtiva eden “Yetki Belgesi” dernek tarafından iki nüsha olarak düzenlenerek, dernek yönetim kurulu başkanınca onaylanır. Yönetim kurulu asıl üyeleri yetki belgesi olmadan gelir tahsil edebilir. Yetki belgelerinin süresi yönetim kurulu tarafından en çok bir yıl olarak belirlenir. Süresi biten yetki belgeleri birinci fıkraya göre yenilenir.

           Yetki belgesinin süresinin bitmesi veya adına yetki belgesi düzenlenen kişinin görevinden ayrılması, ölümü, işine veya görevine son verilmesi gibi hallerde, verilmiş olan yetki belgelerinin dernek yönetim kuruluna bir hafta içinde teslimi zorunludur. Ayrıca, yetki belgesi elektronik ortamda da düzenlenebileceği gibi, gelir toplama yetkisi yönetim kurulu kararı ile her zaman iptal edilebilir.

3- Gelirlerin Teslim Edilmesi:

Dernek adına gelir tahsil etmekle yetkili olan kişiler, tahsil ettikleri paraları otuz gün içerisinde dernek saymanına teslim ederler veya derneğin banka hesabına yatırırlar. Ancak, tahsilat yönetmelikte belirtilen tutarı geçerse, otuz günlük süreyi beklemeksizin tahsil ettikleri parayı en geç iki iş günü içinde derneğin banka hesabına yatırırlar.

Dernek kasasında bulundurulabilecek para miktarı, ihtiyaçlar dikkate alınarak yönetim kurulunca belirlenir.

          

 

          4- Gelir ve Gider Belgelerinin Saklama Süresi:

           Defterler hariç olmak üzere, dernekler tarafından kullanılan alındı belgeleri, harcama belgeleri ve diğer belgeler özel kanunlarda belirtilen süreler saklı kalmak üzere, kaydedildikleri defterlerdeki sayı ve tarih düzenine uygun olarak 5 yıl süreyle saklanır. 

 

          MADDE   29: DERNEKÇE TUTULMASI ZORUNLU DEFTER VE KAYITLAR:

Dernekte, işletme hesabı esasına göre defter tutulur. Ancak, yıllık brüt gelirin Dernekler Yönetmeliğinin ilgili maddesinde belirtilen miktarı aşması durumunda takip eden hesap döneminden başlayarak bilanço esasına göre defter tutulur.

Bilanço esasına geçilmesi durumunda, üst üste iki hesap döneminde Dernekler Yönetmeliğinin ilgili maddesinde belirtilen miktarın altına düşülürse, takip eden yıldan itibaren işletme hesabı esasına dönülebilir.

Dernekler Yönetmeliğinin ilgili maddesinde belirtilen miktara bağlı kalmaksızın yönetim kurulu kararı ile bilanço esasına göre defter tutulabilir. Dernek ve şubeleri aynı esasta defter tutmaları zorunludur.

Derneğin ticari işletmesi açılması durumunda, bu ticari işletme için, ayrıca Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre defter tutulur.

          Kayıt Usulü:
          Derneğin defter ve kayıtları Dernekler Yönetmeliğinde belirtilen usul ve esasa uygun olarak tutulur. 

Dernek Aşağıda Yazılı Defterleri Tutar:

a) İşletme Hesabı Esasında Tutulacak Defterler Ve Uyulacak Esaslar Aşağıdaki Gibidir:

1- Karar Defteri: Yönetim kurulu kararları tarih ve numara sırasıyla bu deftere yazılır ve kararların altı toplantıya katılan üyelerce imzalanır.

2- Üye Kayıt Defteri: Derneğe üye olarak girenlerin kimlik bilgileri, derneğe giriş ve çıkış tarihleri bu deftere işlenir. Üyelerin ödedikleri giriş ve yıllık aidat miktarları bu deftere işlenebilir.

3- Evrak Kayıt Defteri: Gelen ve giden evraklar, tarih ve sıra numarası ile bu deftere kaydedilir. Gelen evrakın asılları ve giden evrakın kopyaları dosyalanır. Elektronik posta yoluyla gelen veya giden evraklar çıktısı alınmak suretiyle saklanır.

4- İşletme Hesabı Defteri: Dernek adına alınan gelirler ve yapılan giderler açık ve düzenli olarak bu deftere işlenir.

5-Alındı Belgesi Kayıt Defteri: Alındı belgelerinin seri ve sıra numaraları, bu belgeleri alan ve iade edenlerin adı, soyadı ve imzaları ile aldıkları ve iade ettikleri tarihler bu deftere işlenir. 
         6-Demirbaş Defteri: Derneğe ait demirbaşların edinme tarihi ve şekli ile kullanıldıkları veya verildikleri yerler ve kullanım sürelerini dolduranların kayıttan düşürülmesi bu deftere işlenir. Alındı Belgesi Kayıt Defteri ile Demirbaş Defterinin tutulması zorunlu değildir.

b) Bilanço Esasında Tutulacak Defterler Ve Uyulacak Esaslar Aşağıdaki Gibidir:

1- (a) bendinin 1, 2 ve 3 üncü alt bentlerinde kayıtlı defterler bilanço esasında defter tutulması durumunda da tutulur.

2- Yevmiye Defteri ve Büyük Defter: Bu defterlerin tutulma usulü ile kayıt şekli Vergi Usul Kanunu ile bu Kanununun Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri esaslarına göre yapılır.

Yukarıda sayılan defterlerden yevmiye defteri, büyük defter ve tutulması durumunda envanter defteri, Dernekler Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine aykırı olmamak şartı ile elektronik ortamda tutulmalarına ilişkin usul ve esaslar çerçevesinde, diğer defterler ise derneklerin yönetmeliğince belirlenen veya izin verilen yazılımlar kullanılarak elektronik ortamda da tutulabilir.

Defterlerin Tasdiki:

Dernekte, tutulması zorunlu olan defterler kullanmaya başlamadan önce il Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğüne veya notere tasdik ettirilir. Bu defterlerin kullanılmasına sayfaları bitene kadar devam edilir ve defterlerin ara tasdiki yapılmaz. Ancak, bilanço esasına göre tutulan Yevmiye Defteri’nin kullanılacağı yıldan önce gelen son ayda, her yıl yeniden tasdik ettirilir. Büyük Defterin tasdik ettirilmesi zorunlu değildir.

Gelir Tablosu ve Bilanço Düzenlenmesi:

İşletme hesabı esasına göre kayıt tutulması durumunda yıl sonlarında Dernekler Yönetmeliği belirtilen “İşletme Hesabı Tablosu” düzenlenir. Bilanço esasına göre defter tutulması durumunda ise, yıl sonlarında, Maliye Bakanlığınca yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğlerini esas alarak bilanço ve gelir tablosu düzenlenir.

 

          MADDE   30: DERNEĞİN İÇ DENETİM ŞEKİLLERİ:

          Dernekte iç denetim Genel Kurul, Yönetim Kurulu veya Denetleme Kurulu tarafından yapılır. Genel Kurul ve Yönetim Kurulu tarafından denetim yapılmış olması, Denetleme Kurulu'nun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.

Denetleme Kurulu tarafından en geç 6 ayda bir defa derneğin denetimi gerçekleştirilir. Genel 
Kurul veya Yönetim Kurulu, gerek görülen hallerde denetim yapabilir.

 

         MADDE   31 : DERNEĞİN ŞUBELERİNİN KURULUŞU:

         Dernek, gerekli görülen yerlerde Genel Kurul kararıyla şube açabilir. Bu amaçla Dernek Yönetim Kurulu'nca yetki verilen en az 3 kişilik Kurucular Kurulu, Dernekler Yönetmeliği'nde belirtilen şube kuruluş bildirimini ve gerekli belgeleri, şube açılacak yerin  en büyük mülki amirliğine verilir.

 

         MADDE   32 : ŞUBELERİN GÖREV VE YETKİLERİ:

         Şubeler, tüzel kişiliği olmayan, dernek amaç ve hizmet konuları doğrultusunda özerk 
faaliyetlerde bulunmakla görev ve yetkili, tüm işlemlerinden doğan alacak ve borçlarından 
ötürü kendisinin sorumlu olduğu dernek iç örgütüdür.

       

         MADDE  33: ŞUBELERİN ORGANLARI VE ŞUBELERE UYGULANACAK HÜKÜMLER:

         Şubenin organları, Şube Genel Kurulu, Şube Yönetim Kurulu ve Şube Denetleme 
Kurulu'dur. Şube Genel Kurulu, şubenin kayıtlı üyelerinden oluşur. Şube Yönetim Kurulu, 5 asıl ve 5 yedek, Şube Denetleme Kurulu ise 3 asıl ve 3 yedek üye olarak Şube Genel Kurulu'nca 3 yıl görevde kalmak üzere seçilir.

Bu organların görev ve yetkileri ile bu tüzükte yer alan dernekle ilgili diğer hükümler, mevzuatın öngördüğü çerçevede Şube'de de uygulanır.

       

          MADDE   34: ŞUBELERİN GENEL KURULLARININ TOPLANMA ZAMANI VE GENEL MERKEZ GENEL KURULU'NDA NASIL TEMSİL EDİLECEĞİ:

          Şubeler, Şube Genel Kurulu olağan toplantılarını Genel Merkez Genel Kurulu toplantısından en az 2 ay önce bitirmek zorundadırlar. Şubelerin olağan Genel Kurulu, 3 yılda bir, Aralık ayı içerisinde, Şube Yönetim Kurulu'nca belirlenecek gün yer ve saatte toplanır. Şubeler, Genel Kurul sonuç bildiriminin bir örneğini toplantının yapıldığı tarihi izleyen 30 gün içinde mülki idare amirliğine ve Dernek Genel Merkezi'ne bildirmek zorundadırlar.

        Şubeler, Genel Merkez Genel Kurulu'nda "Seçilmiş Delege" ve "Doğal Delege"lerle temsil edilir. Şubelerin Yönetim ve Denetleme Kurulu başkanları "Doğal Delege" olarak, şubede kayıtlı her yirmi (20) üye için bir (1) olmak üzere seçilecek delegeler de "Seçilmiş Delege" olarak, şubeyi temsilen Genel Merkez Genel Kurulu'na katılma hakkına sahiptir.

          Genel Merkez Genel Kurulu'na en son Şube Genel Kurulu'nda seçilen delegeler katılır.

Genel Merkez Yönetim ve Denetleme Kurulu üyeleri Genel Merkez Genel Kurulu'na katılır, 
ancak şube adına delege seçilmedikleri sürece oy kullanamazlar. Şubelerin Yönetim veya Denetleme Kurulu'nda görevli olanlar Genel Merkez Yönetim veya Denetleme Kurulu'na seçildiklerinde şubedeki görevlerinden ayrılırlar.

          Dernek, gerekli gördüğü yerlerde dernek faaliyetlerini yürütmek amacıyla yönetim kurulu kararıyla temsilcilik açabilir. Temsilciliğin adresi, yönetim kurulu kararıyla temsilci olarak görevlendirilen kişi veya kişiler tarafından o yerin mülkî idare amirliğine yazılı olarak bildirilir. Temsilcilik, dernek genel kurulunda temsil edilmez. Şubeler temsilcilik açamazlar.

 

          MADDE   35: TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ:

          Tüzüğün değiştirilmesine Genel Kurul'ca karar verilebilir.

Olağan veya olağanüstü toplantı gündemine konulabileceği gibi toplantı esnasında değiştirilmesi istenen maddeler önergeler ile de gündeme getirilebilir. Genel Kurul'da tüzük değişikliği yapılabilmesi için Genel Kurul'a katılan ve oy kullanma hakkına sahip üyelerin 2/3 çoğunluğu aranır.

          Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, Yönetim ve Denetleme Kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz. Tüzük değişikliği için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının 2/3'ü'dür. Genel Kurul'da tüzük değişikliği oylaması açık olarak yapılır.

       

         MADDE   36: DERNEĞİN FESHİ:

         Genel Kurul her zaman derneğin feshine karar verebilir. Dernek tüzüğüne göre Genel 
Kurul'a katılma hakkı oları üyelerin en az üçte ikisinin toplantıda hazır bulunması şarttır. 
Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda 
çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, Yönetim ve Denetleme Kurulları  üye tam sayısının iki katından az olamaz. Derneğin feshine karar verebilmek için toplantıya 
katılan üyelerin en' az üçte ikisinin oyu gereklidir. Genel Kurul'da fesih kararı oylaması açık 
olarak yapılır.

            Genel Kurul'ca fesih kararı verildiğinde, derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi son Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan "Tasfiye Kurulu"nca yapılır. Bu işlemlere, feshe ilişkin Genel Kurul kararının alındığı veya kendiliğinden sona erme halinin kesinleştiği tarihten itibaren başlanır. Tasfiyeye ilişkin tüm işlemler "Tasfiye Tutanağı"nda gösterilir ve tasfiye işlemleri, mülki idare amirlerince haklı bir nedene dayanılarak verilen ek süreler hariç 3 ay içinde tamamlanır.

           Derneğin para, mal ve haklarının tasfiye ve intikal işlemlerinin tamamlanmasını müteakip Tasfiye Kurulu tarafından durumun 7 gün içinde bir yazı ile dernek merkezinin bulunduğu yerin mülki idare amirliğine bildirilmesi ve bu yazıya Tasfiye Tutanağı'nın da eklenmesi zorunludur. Genel Kurul'un fesih kararı alması halinde derneğin Tasfiye Kurulu tarafından Tasfiye Tutanağı'na kaydedilen mal varlığı Sungurlu ilçesi Aşağı Fındıklı Köyü tüzel kişiliğine devredilir.

          Derneğin defter ve belgelerini Tasfiye Kurulu sıfatıyla son Yönetim Kurulu üyeleri 
saklamakla görevlidir. Bu görev, bir Yönetim Kurulu üyesine de verilebilir. Bu defter ve belgelerin saklanma süresi 5 yıldır.

 

          MADDE   37: KANUNİ HÜKÜMLER:

          Dernek tüzüğünde hüküm bulunmayan hallerde Dernekler Kanunu, Türk Medeni Kanunu ve bu kanunlara atfen çıkartılmış olan Dernekler Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuatın dernekler hakkındaki hükümleri uygulanır.

 

ÇORUM SUNGURLU
AŞAĞI FINDIKLI EGİTİM KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ

 

YÖNETİM KURULU GÖREV DAĞILIMI

SIRA NO

ADI SOYADI

TC KİMLİK NO

BABA ADI

GÖREVİ

İMZA

1

Salim ARIKAN

 

İsmet

Yönetim Kurulu Başkanı

 

2

Mustafa KALINSAZLIOĞLU

 

Cemal

Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

 

3

Edip KALINSAZ

 

Bilal

Sayman

 

4

Bekir CANKALOĞLU

 

Cemal

Sekreter

 

5

Hamza BEZENİROĞLU

 

Duran

Üye

 

6

Doğan OKCAN

 

Süleyman

Üye

 

7

Bekir ÇIRAKOĞLU

 

Selim

Üye

 

 

 www.afder.net

 

Köşe Yazıları
Son Ziyaretçi Yorumları
MUSTAFA KALINSAZLIOĞLU
Köyümüz ve Derneğimiz Adına Kültür Hizmetini Sunabilmek İçin Dijital Ortamdayız. Sizlerde Web Sitemize ve Derneğimize Üye Olun.


Tüm ziyaretçi yorumları için tıklayınız.
Günlük Gazeteler
Sponsorlarımız

Çorum Sungurlu Aşağı Fındıklı ve Çevre Köyleri Derneği

© Copyright 2020  V4.1 Tüm Hakları Saklıdır. | Dernek Site Teması | Köy Sitesi


Top